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DATE:  January 30, 2024 
 
TO:  Affected Employers in the Excavation/Trenching Industries 
   
FROM:  William Gardner, Chief Administrative Officer  
 
SUBJECT:   Nevada OSHA Interpretation of Employer Responsibilities Under 29 CFR 

1926.652(b)(4) 
 
 

Do employers have a responsibility to ensure that an excavation plan designed by a registered 
professional engineer is compliant with 29 CFR 1926.652(b)(4)? 
 
Trenching and excavation work presents serious hazards to all workers involved. Cave-ins pose the 
greatest risk and are more likely than some other excavation-related incidents to result in worker fatalities. 
The Nevada Occupational Safety and Health Administration (Nevada OSHA) enforces excavation 
standards contained in 29 Code of Federal Regulations (CFR) Part 1926, Subpart P.  
 
29 CFR 1926.652(a)(1) requires that each employee in an excavation be protected from cave-ins by an 
adequate protective system except when excavations are made entirely in stable rock, or excavations are 
less than 5 feet in depth and examination of the ground by a competent person provides no indication of a 
potential cave-in. Paragraphs (b) and (c) of 29 CFR 1926.652 provide protection options that include, but 
are not limited to, adequate sloping, benching, shoring, shielding, and designs by a registered professional 
engineer. 
 
It is the opinion of the Chief Administrative Officer of the Nevada Occupational Safety and Health 
Administration that when an employer relies on a protective system under 29 CFR 1926.652(b)(4), 
consisting of sloping and benching systems designed by a registered professional engineer during the 
scope of excavation activities, the employer is responsible for ensuring that the content of the design 
plan is in compliance with 29 CFR 1926.652(b)(4)(i) – 29 CFR 1926.652(b)(4)(iii). These requirements 
are highlighted in yellow in the “Applicable Regulations” section below.  
 
Moreover, as there is a substantial probability that death or serious physical harm could result from 
violations involving cave-in hazards, particularly in excavations at or over five feet in depth, citations will 
generally be classified as serious. It is also important to note that engineered designs created and 
implemented after employees have worked inside excavations will not absolve the employer of violations 
stemming from previous employee exposure(s). 

 
Applicable Regulations 

 
29 CFR 1926.652(a)(1) requires that each employee in an excavation must be protected from cave-ins by 
an adequate protective system designed in accordance with 29 CFR 1926.652(b) and (c) except when: 
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• The excavation is made entirely in stable rock; or 
• The excavation is less than 5 feet (1.52m) in depth and examination of the ground by a 

competent person provides no indication of a potential cave in. 
 

Pursuant to 29 CFR 1926.652(b), when the above conditions do not apply, an employer must select and 
construct sloping and benching systems in accordance with the slopes and configuration requirements of 
29 CFR 1926.652(b)(1), (2), (3), or (4). 

 
• 29 CFR 1926.652(b)(1) – Option (1)- Allowable configurations and slopes. 

 
o (b)(1)(i) - Excavations shall be sloped at an angle not steeper than one and one-half 

horizontal to one vertical (34 degrees measured from the horizontal), unless the 
employer uses one of the other options listed below. 

o (b)(1)(ii) - Slopes specified in paragraph (b)(1)(i) of this section, shall be excavated to 
form configurations that are in accordance with the slopes shown for Type C soil in 
appendix B to this subpart. 

 
• 29 CFR 1926.652(b)(2) – Option (2)- Determination of slopes and configurations using 

Appendices A and B. Maximum allowable slopes, and allowable configurations for sloping and 
benching systems, shall be determined in accordance with the conditions and requirements set 
forth in appendices A and B to this subpart. 

 
• 29 CFR 1926.652(b)(3) – Option (3)- Designs using other tabulated data. 

 
o (b)(3)(i) - Designs of sloping or benching systems shall be selected from and be in 

accordance with tabulated data, such as tables and charts. 
o (b)(3)(ii) - The tabulated data shall be in written form and shall include all of the 

following: 
o (b)(3)(ii)(A) - Identification of the parameters that affect the selection of a sloping or 

benching system drawn from such data; 
o (b)(3)(ii)(B) - Identification of the limits of use of the data, to include the magnitude and 

configuration of slopes determined to be safe; 
o (b)(3)(ii)(C) - Explanatory information as may be necessary to aid the user in making a 

correct selection of a protective system from the data. 
o (b)(3)(iii) - At least one copy of the tabulated data which identifies the registered 

professional engineer who approved the data, shall be maintained at the jobsite during 
construction of the protective system. After that time the data may be stored off the 
jobsite, but a copy of the data shall be made available to the Secretary upon request. 

 
• 29 CFR 1926.652(b)(4) – Option (4)- Design by a registered professional engineer. 

 
o (b)(4)(i) - Sloping and benching systems not utilizing Option (1) or Option (2) or Option 

(3) under paragraph (b) of this section shall be approved by a registered professional 
engineer. 

o (b)(4)(ii) - Designs shall be in written form and shall include at least the following: 
o (b)(4)(ii)(A) - The magnitude of the slopes that were determined to be safe for the 

particular project; 
o (b)(4)(ii)(B) - The configurations that were determined to be safe for the particular 

project; and 
o (b)(4)(ii)(C) - The identity of the registered professional engineer approving the design. 
o (b)(4)(iii) - At least one copy of the design shall be maintained at the jobsite while the 

slope is being constructed. After that time the design need not be at the jobsite, but a 
copy shall be made available to the Secretary upon request. 
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Employer Guidance 

 
An employer that makes the decision to select and construct the sloping and benching system based on a 
review of a design by a registered professional engineer pursuant to 29 CFR 1926.652(b)(4) must: 

 
• Ensure that the design used is approved by a registered professional engineer pursuant to 29 

CFR 1926.652(b)(4)(i) 
o An employer can verify the license status of a registered professional engineer by going 

to the Board of Professional Engineers and Land Surveyors website below. 
• Ensure that the design contains, at minimum, the requirements outlined in 29 CFR 

1926.652(b)(4)(ii) 
• Maintain a copy of the design on-site when the excavation is being made pursuant to 29 CFR 

1926.652(b)(4)(iii). 
o e.g., when the employer is making an excavation as defined by 29 CFR 1926.650. 

 
Enforcement Guidance 

 
Nevada OSHA conducts inspections of trenches and excavations in accordance with CPL 02-00-161 
National Emphasis Program on Trenching and Excavations. 
 
During the scope of an inspection, when an employer indicates that the sloping and benching system was 
designed based on the parameters of an engineered design, the compliance officer may: 

 
• Request a copy of the engineer’s report and design specifications and verify compliance with 29 

CFR 1926.652(b)(4). 
• Make contact with the engineer identified on the report to verify the following: 

o The location where work was observed was within the scope of the engineer’s report. 
o The conditions and configurations identified on the jobsite are consistent with the 

engineer’s report. 
• Obtain a soil sample from the excavation and verify that the soil characteristics match what is 

identified on the engineer’s report. 
o The soil sample will be sent to an approved testing center. 

• Verify the engineer on the report is currently licensed by the Board of Professional Engineers 
and Land Surveyors. 

o When an engineer is determined to not be licensed for the date listed on the report, a 
referral will be made to the aforementioned board.  

 
References 

 
Federal OSHA Publication 2226 - Trenching and Excavation Safety 
Link: https://www.osha.gov/sites/default/files/publications/osha2226.pdf 
 
Compliance Directive CPL 02-00-161 - National Emphasis Program on Trenching and Excavation 
Link: https://www.osha.gov/enforcement/directives/cpl-02-00-161 
 
Board of Professional Engineers and Land Surveyors Verification Page 
Link: https://nvbpels.org/find-engineers-land-surveyors/ 
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